ny desig...
.... blir det nog snart. Emma har gjort en å jäkel vad snygg den blev. Undrar vilka kort jag ska ha för å få min så fin???????????
Gå in o kolla hennes iallafall
www.emmahartin.blogg.se
Gå in o kolla hennes iallafall
www.emmahartin.blogg.se
Efterrätt
Vi tar väl efterrätten till trerätters-menyn också då
Hjortron- och stjärnaniskompott 4 port
1 vaniljstång
1 pkt tinade hjortron (250g)
1/2 dl råsocker
4 stjärnanis
1 kanelstång
4 kulor vaniljglass
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången och hjortron, råsocker, stjärnanis och kanelstång. Låt småputtra i 10 min. Låt kompotten svalna.
Servera med vaniljglass
Gôrgôtt
Tävlingsdags
Promenad, advent och lunch i skogen
Jag tog mig en promenad på fm. Där hittade jag;
ett hål som någon bor i, några gula kantareller finns det kvar och en massa skräp. Fy
Det är bäst att hålla ihop när det är kallt ute.
Till min vackra adventsstake (med för stora ljus) från Living and room plockade jag en massa grejer som jag tänkt pynta med.
Åsså lite gott till lunch hittade jag också
Jag avslutade fm med att sätta upp världens i särklass styggaste fågelbord. Fy tusan men mat ska de få iallafall.
Nu ska jag......ja vi får se
ett hål som någon bor i, några gula kantareller finns det kvar och en massa skräp. Fy
Det är bäst att hålla ihop när det är kallt ute.
Till min vackra adventsstake (med för stora ljus) från Living and room plockade jag en massa grejer som jag tänkt pynta med.
Åsså lite gott till lunch hittade jag också
Jag avslutade fm med att sätta upp världens i särklass styggaste fågelbord. Fy tusan men mat ska de få iallafall.
Nu ska jag......ja vi får se
Varmrätten....
...från förra helgen kommer här
Biff Bourguignon medvinägrättgrönsaker 4 port
1 gul lök
150g sidfläsk
350g champinjoner
1/2 msk matolja
5 dl rödvin (lite för mycket kanske)
1 dl vatten
1msk balsamvinäger
2 tsk socker
4 msk kalvfond
Maizenaredning (väldigt lite eller ingen alls)
1 1/2 dl syltlök (hälften räcker)
4 skivor biff
vitpeppar
1/2 dl hackad persilja
Vinägrättgrönsakerna
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 1/2 msk rödvinsvinäger
1 stor broccoli
1 pkt färska haricots verts 150g (jag tog frusna)
1 pkt sockerärtor
flingsalt
Skala och finhacka löken, skär fläsket i små tärningar och klyfta champinjonerna. Bryn i olja i 5-8 min till de får fin färg. Häll bort överflödigt fett och häll på rödvinet. Låt puttra i 3 min. Tillsätt vatten, vinäger, socker och kalvfond och låt koka ytterligare 10 min. (Red av såsen med maizena och) krydda med 2 krm vitpeppar. Tillsätt syltlöken.
Krydda biffen med 4 krm salt och 2 krm peppar. Stek köttet 3 min på varje sida och låt det sedan vila 5-10 min (nja, för mig blev det lite segt och inte varmt nog).
Hacka schalottenlöken, blanda i en skål med olivolja, rödvinsvinäger och salt. Skär broccolin i buketter. Koka broccoli, haricots verts och sockerärtor i rejält saltat vatten i 2-3 min. Häll av vattnet och blanda med lökvinägrätten och 1 tsk flingsalt.
Lägg upp biffen, såsen och grönsakerna på en tallrik och strö persilja över.
Mmmmmm
Biff Bourguignon medvinägrättgrönsaker 4 port
1 gul lök
150g sidfläsk
350g champinjoner
1/2 msk matolja
5 dl rödvin (lite för mycket kanske)
1 dl vatten
1msk balsamvinäger
2 tsk socker
4 msk kalvfond
Maizenaredning (väldigt lite eller ingen alls)
1 1/2 dl syltlök (hälften räcker)
4 skivor biff
vitpeppar
1/2 dl hackad persilja
Vinägrättgrönsakerna
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 1/2 msk rödvinsvinäger
1 stor broccoli
1 pkt färska haricots verts 150g (jag tog frusna)
1 pkt sockerärtor
flingsalt
Skala och finhacka löken, skär fläsket i små tärningar och klyfta champinjonerna. Bryn i olja i 5-8 min till de får fin färg. Häll bort överflödigt fett och häll på rödvinet. Låt puttra i 3 min. Tillsätt vatten, vinäger, socker och kalvfond och låt koka ytterligare 10 min. (Red av såsen med maizena och) krydda med 2 krm vitpeppar. Tillsätt syltlöken.
Krydda biffen med 4 krm salt och 2 krm peppar. Stek köttet 3 min på varje sida och låt det sedan vila 5-10 min (nja, för mig blev det lite segt och inte varmt nog).
Hacka schalottenlöken, blanda i en skål med olivolja, rödvinsvinäger och salt. Skär broccolin i buketter. Koka broccoli, haricots verts och sockerärtor i rejält saltat vatten i 2-3 min. Häll av vattnet och blanda med lökvinägrätten och 1 tsk flingsalt.
Lägg upp biffen, såsen och grönsakerna på en tallrik och strö persilja över.
Mmmmmm
Förrätt
Nu är det dags för ett recept igen
Jag prenumererar på en tidning som heter LAGALÄTT och den rekommenderas varmt. På lördagen lagade jag förrätt, varmrätt o efterrätt på 1 timme. Kanon.
Här kommer Förrätten inkl mina förslag på ändringar
Laxtartar med dill & lagrad prästost 4 port
200g laxfilé som varit fryst
1 citron
3/4 dl hackad dill + 1 dl plockad
3/4 dl grovt riven lagrad prästost, ca 40g
ca 20g mâchesallad (jag tog roccola)
1/2 tsk olivolja
salt + vitpeppar
Tillbehör
4 st knäckesticks (hoppade jag över)
4 citronklyftor
Skär laxen i små tärningar. Tvätta citronen och riv skalet. Blanda lax, dill, prästost och riven citronskal. Smaka av med ca 1 tsk pressad citron, 1 tsk flingsalt och 1 krm vitpeppar. Blanda plockad dill, mâchesallad, olivolja, 1/4 tsk pressad citron och 1 tsk flingsalt (hoppa gärna över detta salt. Det blev väldigt salt). Forma laxblandningen till 4 puckar (jag gjorde 4 högar) och fördela dillsalladen på tartarerna. Servera med knäckesticks och citron.
Förutom att det blev en omgång för mycket salt, trots att jag gillar salt så var det här en kanonförrätt.
Prova och lycka till
Jag prenumererar på en tidning som heter LAGALÄTT och den rekommenderas varmt. På lördagen lagade jag förrätt, varmrätt o efterrätt på 1 timme. Kanon.
Här kommer Förrätten inkl mina förslag på ändringar
Laxtartar med dill & lagrad prästost 4 port
200g laxfilé som varit fryst
1 citron
3/4 dl hackad dill + 1 dl plockad
3/4 dl grovt riven lagrad prästost, ca 40g
ca 20g mâchesallad (jag tog roccola)
1/2 tsk olivolja
salt + vitpeppar
Tillbehör
4 st knäckesticks (hoppade jag över)
4 citronklyftor
Skär laxen i små tärningar. Tvätta citronen och riv skalet. Blanda lax, dill, prästost och riven citronskal. Smaka av med ca 1 tsk pressad citron, 1 tsk flingsalt och 1 krm vitpeppar. Blanda plockad dill, mâchesallad, olivolja, 1/4 tsk pressad citron och 1 tsk flingsalt (hoppa gärna över detta salt. Det blev väldigt salt). Forma laxblandningen till 4 puckar (jag gjorde 4 högar) och fördela dillsalladen på tartarerna. Servera med knäckesticks och citron.
Förutom att det blev en omgång för mycket salt, trots att jag gillar salt så var det här en kanonförrätt.
Prova och lycka till
Höstlovet slut
Höstlovet är nu slut och jag börjar jobba i morgon igen. Det har varit en bra vecka och jag har fått det gjort som jag tänkt...och lite till faktiskt. Jag var ju i örebro på torsdagen som vanligt och det blev en bra dag till slut. Övning i handledning.
I dag har vi varit på födelsedagsmiddag med fika och har nyss kommit hem från en mycket spännande handbollsmatch som slutade oavgjort och jag ska sätta mig med lite läxor.
Undrar hur mörkt det är nu på morgonen när jag ska upp så tidigt igen?
I dag har vi varit på födelsedagsmiddag med fika och har nyss kommit hem från en mycket spännande handbollsmatch som slutade oavgjort och jag ska sätta mig med lite läxor.
Undrar hur mörkt det är nu på morgonen när jag ska upp så tidigt igen?
Älskade ungdomar
Nu är jag rent allmänt väldigt gla i ungdomar men mina egna slår alla rekord.
Det flyter på bra för dom nu och de mår bra. Jag unnar dom detta efter allt slit och jobbigheter som ramlar över dom ibland.
Jag älskar er<3
Det flyter på bra för dom nu och de mår bra. Jag unnar dom detta efter allt slit och jobbigheter som ramlar över dom ibland.
Jag älskar er<3
Helg och höstlov
Nu är jag ledig i 9 dagar och har inte planerat mycket. Inget tvång och inga förpliktelser. Jag ska göra det som faller mig in och när det faller mig in och det ska bli skönt.
Idag ska jag iallafall på tårtkalas 11.30. Då fyller syrrans doter 14 år.
Idag ska jag iallafall på tårtkalas 11.30. Då fyller syrrans doter 14 år.
Lax i ugn
Här kommer en fantastiskt god laxrätt. även där är måtten lite på en höft.
1 bit lax (från fiskbilen)
Gorgonzola
Margarin att smörja formen med
Salt peppar
Creme fraishe
Grädde (gärna vispgrädde)
Dill
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en smord form. Snitta laxen och fyll snitten med Gorgonzolaost. Salta o peppra. Ställ in i ugnen i 225 grader i 10 min.
Rör ihop lika delar creme fraishe och grädde och ha i rikligt med dill. Häll detta över laxen och ställ in i ugnen i 20 min.
Servera gärna med pressad potatis och en kall öl.
1 bit lax (från fiskbilen)
Gorgonzola
Margarin att smörja formen med
Salt peppar
Creme fraishe
Grädde (gärna vispgrädde)
Dill
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en smord form. Snitta laxen och fyll snitten med Gorgonzolaost. Salta o peppra. Ställ in i ugnen i 225 grader i 10 min.
Rör ihop lika delar creme fraishe och grädde och ha i rikligt med dill. Häll detta över laxen och ställ in i ugnen i 20 min.
Servera gärna med pressad potatis och en kall öl.
Händelserik helg
Ja det har varit en händelserik helg. Vi gjorde ett spontanbesök hos några vänner på fredagen så lördagen var det väl inte så mycket med. Jag satt här med Tilda som sällskap medan halva familjen var på hockey och en fjärdedel var först på Arvikamârten och sen till karlstad.
Idag har jag rensat färdigt den sista svampen, gjort mat, städat lite, kört Emma till Värmskog och snart ska vi på handboll. Taket på kontoret är färdigmålat också.
Förutom det så har det varit en hel del ups and downs under helgen och det är väl så livet är. Downs vill jag inte prata om men ups är att Robin blivit erbjuden ett nytt jobb så helt plötsligt har han två. Vilket ska han välja?????????? Han måste bestämma sig i morgon och han har inte en aning i dagsläget.
Hoppas ni har haft en bra helg
Idag har jag rensat färdigt den sista svampen, gjort mat, städat lite, kört Emma till Värmskog och snart ska vi på handboll. Taket på kontoret är färdigmålat också.
Förutom det så har det varit en hel del ups and downs under helgen och det är väl så livet är. Downs vill jag inte prata om men ups är att Robin blivit erbjuden ett nytt jobb så helt plötsligt har han två. Vilket ska han välja?????????? Han måste bestämma sig i morgon och han har inte en aning i dagsläget.
Hoppas ni har haft en bra helg